Selasa, 17 April 2012

Misteri Kehilangan Banglo Yg Belum Terjawab

Assalamualaikum..

Pada kali ni NH nak cerita sikit pada kawan semua pengalaman Nh pergi sendiri ke Rumah Banglo hilang di Taman Rinting  yg heboh diperkatakan di blog-blog dan di forum serta masyarakat johor umumnya satu masa dulu.. korang pernah dengarkan?

Perjalanan yg hanya memakan masa kurang 2jam dari rumah nh tak lah memenatkan sangat pun..kan... Nh memang dah lama nak tengok sendiri rumah misteri ni.. Baru kali ni berkesempatan..


Dengan berpandukan alamat yg telah di setkan ke dalam Gps nokia maps pada hp Nh akhirnya Nh jumpa juga rumah tersebut, rasa glamor giler masa tu.. macam wartawan mastika pulak layaknya, haha.. tapi yg membuatkan Nh tak berpuas hati dengan kedatangan Nh kesana, Nh disambut dengan pagar yg dikepung mengilingi taman perumahan mewah tersebut!! sudahlah jalan  kawasan taman itu sibuk dgn kenderaan, dah macam jalan besar gamaknya pun...huhu


Jadi apa yg dapat Nh buat hanya dapat lihat rumah tu dari tepi jalan itupun sambil lalu jelah, lepas tu patah balik tengok lagi, rasanya 3 kali kot Nh buat macam tu, ditambah jalan yg sempit tak dapat Nh nak memberhentikan kenderaan ditepi jalan, nak ambil gambar? jauh sekali.. mahu kena tangkap dengan pak guad yg ada tak jauh dari situ..


Menurut dari salah satu sumber mengatakan, tapak rumah yg hilang ni dibeli oleh owner jiran sebelah .. mungkin betullah sebab Nh  tengok tapak tu dah dipagar sekali dengan rumah owner tersebut..


Gambar hadapan rumah owner yg beli tapak rumah hilang tu diambil oleh seorang ahli forum tersebut yg nama samarannya mamita.. berani betul kakak mamamita yer.. huhu


kebanyakkan penduduk taman rinting yg Nh tanya semua mengiakan tanda setuju yg rumah banglo itu hilang begitu saja, macam-macam versi cerita yg didengar.. kalau korang nak tahu, korang boleh  baca cerita selanjutnya di link ni Misteri Banglo Hilang Di Taman Rinting

NH : kadang-kadang apa yg tak terlintas difikiran kita, tak mustahil ianya boleh berlaku.. semuanya atas kuasa yg maha ESA..



21 ulasan :

NAL berkata...

sgt misteri la..

Sis AI berkata...

Hmm.. Ni 1st time tau crite ni. Ghaib ehh.. Mstilah ada yg tak kna tu.. Taktau pulak kat Malaysia ada kes mcm ni. Agk ktinggalan zman jgk sy ni..

Bujang Tua berkata...

Salam bro!

Pasai ni la yg buat aku takut...nak buat banglo! Namun, takde yg mustahil atas izin Allah SWT!

nasir hamzah berkata...

Nal: memang sangat scary..hehe

sis AI: yeker, kisah ni dah lama berlaku, sejak tahun 2002 gitulah.. pernah masuk mastika keluaran tahun 2007. kalau tak silap lah..

Bujang: tulah heh, baik buat rumah kecil je bagus.. hehe..

[PCL] berkata...

misteri...pcl baru dgr dari NH..dekat ke dgn rumah NH?

...p/s , kurang pasti dgn comment box sy...rasanya trafik jem kot..keh2, *gurau..

Cik Nanard berkata...

ehh . baru plaa tao story nhe . kmana agaknya banglo etuu mnghilang ?? jengjengjeng ~

nasir hamzah berkata...

PCL, ingatkan ramai yg dah tahu kisah ni, banglo tu kat area pasir gudang je, kira anggaran 2jam juga lah dari rumah nh..

cik nanard, entahlah, tak tahu kemana hilangnya rumah tu.. ghaib terus yg tinggal hanya lantai dan tangga batu je. tapi dah di bersihkan dan ditanam rumput..

BeLLa berkata...

waaaaaaaaaa,,,speechless :o

Azmi Khan berkata...

jika Allah dah berkehendak maka tiada siapa dpt menghalangnya......

Niswatus Solikah Samik berkata...

err..macam mana banglo tu boleh hilang??? pelik! wallahualam.. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa menentukan segalanya. =)

nasir hamzah berkata...

tulah yg pelik,tapi seperti yang kita tahu, kuasa Allah mengatasi segalnya..

RazFiRa berkata...

pelik..cmane leh hilang tu

Tanpa Nama berkata...

tak leh klik punnnnnn link tu

anna_alone berkata...

salam..tntg cite banglo ni..versi yg sy terbace..and kawan sy iyekan..

there's a man who used orphan's money to build this bungalow..

and then ..da siap smua and dapat status leh duduk..as it wasa checked by person in charge the day before serah kunci.

on the day nak serah kunci je rumah tu trus ghaib...dissappeared..smua pelik termasuk kontraktor yg buat rumah tu..ngee..
wallahualam...kite xde di situ pada ketika dan waktu itu jd..tak taula cerita sebenar..

chioww

Tanpa Nama berkata...

Citer nie terjadi pade tahun 90an mase tu bapak aku dudok kt area tu jgak.
Bapak aku ckp owner tu tukang sedut duit (tarik duit) and owner tu beli rumah
tu ngan duit yng die sedut. Bapak aku cakap bukan rumah je ghaib. Tapi ngan orang2 seisi rumah tu pown ghaib skali.. Mungkin itulah balasan Allah SWT. semoge kisah nie boleh memberi iktibar kepada semua umat islam di malaysia. Terutamanya rakyat di johor..
Tu je yang boleh saye kongsikan kepade semua penghuni blog nie.
Sye rase sye dah jawap semua soalan2 anda semua. Sekian terima kasih...

Tanpa Nama berkata...

Mengikut citer orang, tanah tu mmg kosong sejak dulu lagi... rmh banglo kat area bukit rinting tu, kalau perasan la, semua tak sama. Ini kerana developer sediakan lot banglo serta pagar. Design bangunan ikut suka pembeli. Makanya, lot kiri & kanan dah dibeli.. lalu tertinggal la lot kosong kat tgh2 siap ngan pagar... tu yg timbul cite rumah hilang.. dlm thn 2010 lbh krg, jiran sebelah beli tnh tu....jadikan satu lot besar.. sekian..

ratukissdaniella berkata...

mne stu btol???

the malay male berkata...

ye ke, sy baru tahu psl ni

Tanpa Nama berkata...

Jiran2 rumah tu ckp,,owner rumah tu dlu owg indon,,,slalu bce mantera,,,,jd dy ade rumah kt indo,,,jd dy ghaibkn rumah tu bwak g indon,,,,

Tanpa Nama berkata...

Ini yg paling logik..yg lain tu urban legend je,cerita mulut ke mulut..mudah sangat percaya.Memang semua benda tak mustahil tapi carilah penjelasan berfakta dulu baru leh percaya

NurAtqhhRsln berkata...

banglo ni ada kt mana ?

PERHATIAN

Cerita hantu dan kisah-kisah seram di Blog Nasir Hamzah ini adalah sekadar hiburan semata-mata. Penulis blog tidak menggalakkan kepercayaan kepada tahyul dan khurafat. Anggaplah kisah-kisah seram ini sekadar hiburan untuk anda semua.. Ribuan terima kasih diatas sokongan yg anda berikan. Sila berkunjung kembali..