Jumaat, 20 April 2012

Misteri Shopping Mall Menggamit Pengunjung

kisah kali ini Nh akan mengetengahkan tentang satu misteri yg pernah mengemparkan rakyat johor umumnya, ensiden ini berlaku pada tahun lalu.. tentu ramai diantara kita yg telah mengetahuinya.. Kisah banggunan Kemayan city yg telah lama terbengkalai selama 10 tahun ini dikatakan berhantu..
NH pernah sekali lalu jalan belakang Kemayan city ni.. memang menyeramkan.. banggunannya yg dah lusuh dan keadaan kawasan yg bersemak samun menambahkan lagi keseraman pada banggunan kemayan city, jika korang memandu ke bandaraya johor bahru, melalui jalan skudai-tampoi korang akan lalu dihadapan banggunan ini.. hati-hati lah yer.. jangan sampai korang ber shopping sakan pula kat mall ni heh..huhu..
Dikatakan sudah ramai yg diganggu oleh penghuni yg menetap didalam kemayan city, ada yg masuk ke dalam banggunan ini untuk mencari sarang burung walid, dan bila balik rumah, anaknya menangis tak henti-henti.. sehingga dibawa berubat barulah anaknya itu pulih..

Seorang penuntut yg baru balik ke johor dan ketika melalui banggunan kemayan city ternampak pasaraya besar ini meriah dengan tetamu yg berkunjung, mujurlah dia yg kepenatan tidak terus singgah ke banggunan tersebut, bila ditanya pada ibu bapanya, mereka mengatakan kemayan city sudah lama terbengkalai dan tidak pernah beroperasi..
Ada juga sumber yg mengatakan yg seorang rakannya pernah singgah makan malam di kemayan city, pada esoknya beria-ria dia bercerita pada rakan-rakan yg lain.. mereka yg mendengar hanya berpandangan sesama sendiri.. agak-agak apa yg dimakannya tu ek?? huu seram....

Pengalaman yg ditempuh oleh seorang brother ni, yg menghantar email ke stesen radio ria di singapura dalam rancangan misteri jam 12 ini tidak kurang hebatnya, dia yg ditugaskan memantau kawasan yg menyebabkan pembiakan nyamuk eades di kawasan dalam banggunan tersebut diganggu oleh penampakan lembaga sedang mencangkung diatas tangga serta satu lagi lembaga sedang melekap di dinding banggunan berkenaan...
Tapi kisah misteri kemayan city yg paling tip top adalah kisah yg dialami sendiri oleh satu keluarga warga singapura yg mengatakan shopping kompleks itu meriah dengan pengunjung.. mari kita baca kisah yg NH ambil dari harian metro..

JOHOR BAHRU: Mall berpuaka! Itulah gelaran diberi kepada kompleks beli-belah terbengkalai Kemayan City di Tampoi apabila beberapa keluarga rakyat Singapura terjebak membeli-belah di situ sebelum pulang ke negara asal mereka dengan membawa daun kering atau barangan dibeli lenyap begitu saja.

Cerita pelik dan menyeramkan berkaitan aktiviti paranormal di kompleks Kemayan City bukan lagi asing di kalangan masyarakat bandar raya ini, malah misteri alam ghaib di pusat beli-belah terbengkalai lebih 10 tahun lalu itu menjadi buah mulut penduduk Singapura.
Bagaikan badi kepada warga Singapura, cerita menggerunkan di Kemayan City dikatakan popular kalangan warga republik berkenaan yang mendakwa mengalami peristiwa dianggap susah diterima akal seperti berbelanja dan makan di pusat beli-belah yang sebenarnya tidak pernah beroperasi selepas projek itu terhenti pada 1998.
Kejadian menyeramkan di pusat beli-belah berkenaan pernah dialami sekeluarga rakyat Singapura dari kawasan perumahan di Woodland pada Jun tahun lalu.
Semuanya bermula apabila keluarga terbabit dikatakan mengunjungi pusat beli-belah terbengkalai terletak di tepi Jalan Johor Bahru-Air Hitam pada satu malam, ketika mereka dalam perjalanan pulang menghadiri majlis kenduri kahwin saudara di Melaka.
Sebaik tiba di Kilometer 13 Jalan Johor Bahru-Air Hitam menghala pusat bandar raya kira-kira jam 9 malam, keluarga terbabit tertarik ke arah bangunan di sebelah kiri jalan berkenaan yang bergemerlapan dengan lampu aneka warna dan meriah dengan kunjungan orang ramai.
Tarikan itu menyebabkan keluarga terbabit membuat keputusan singgah dan mendapati kemeriahan itu adalah majlis pembukaan pusat beli-belah yang diadakan secara besar-besaran.

Menyangkakan Kemayan City dipulih dan memulakan operasinya, keluarga berkenaan tidak melepaskan peluang singgah memandangkan malam masih awal.
Selepas berada lebih setengah jam di situ, keluarga berkenaan beredar kerana mempunyai satu lagi destinasi yang perlu singgah sebelum balik ke Singapura.
Mereka menuju rumah saudara di Kampung Pasir yang terletak tidak jauh dari pusat beli-belah berkenaan.

Ketika berada di rumah saudara, seorang ahli keluarga terbabit bercerita mengenai kehebatan majlis pembukaan Kemayan City ketika singgah di situ.
Sungguh mengejutkan apabila keluarga malang itu mendapat berita daripada saudara mereka bahawa bangunan yang didakwa beroperasi sebenarnya masih terbengkalai sehingga kini, bahkan semakin usang.

Pengalaman yang ditempuhi keluarga terbabit diceritakan sendiri mangsa kepada pegawai di Unit Falaq Syarie Jabatan Mufti Johor, Hanafiah Abdul Razak.
Menurut Hanafiah, beliau dihampiri mangsa ketika menyampaikan kuliah agama bulanan di kawasan perumahan berkenaan, beberapa hari selepas kejadian menyeramkan itu.
“Lelaki itu sering mengikuti kuliah agama saya dan pada satu hari dia bertanyakan kepada saya apakah yang berlaku di Kemayan City kerana ada ahli keluarganya mendakwa berbelanja di pusat beli-belah itu.

“Namun, semua barangan dibeli itu termasuk pakaian, didapati hilang sebaik mereka tiba di rumah dan keadaan itu menimbulkan gangguan emosi kepada keluarga berkenaan selepas melalui detik dianggap pelik dan menyeramkan itu,” katanya. Menurut Hanafiah, beliau turut pernah diajukan soalan yang meminta penjelasan berhubung alam ghaib oleh orang ramai yang mengikuti kuliah agamanya di negara republik itu, terutama berkaitan kejadian aneh di Kemayan City.
“Dari segi pandangan Islam, kejadian dialami segelintir pihak di bangunan terbengkalai itu angkara syaitan yang sentiasa mencari jalan untuk memperdaya dan menyesatkan umat Nabi Adam.

“Imam An-Nawawi dalam kitab Al-Adzkar menerangkan beberapa jenis syaitan termasuk bernama Zalanbur berkeliaran di bandar untuk melalai dan melekakan manusia termasuk mendalangi kejadian individu yang pernah tersesat ke bangunan terbengkalai Kemayan City itu,” katanya. Katanya, dalam hadis yang diriwayatkan Imam Ahmad ada menerangkan bahawa rumah atau bangunan yang dibiarkan kosong dan kotor untuk satu tempoh lama akan menjadi kediaman syaitan kerana lumrah makhluk yang dilaknat Allah itu menyukai benda kotor dan busuk.

“Namun, umat manusia amat bertuah kerana dikurniakan hadiah yang tidak ternilai oleh Allah iaitu al-Quran mengandungi ayat yang boleh dijadikan pendinding dari diganggu mahkluk halus seperti jin dan syaitan iaitu ayat Kursi,” katanya.
Sumber : Harian Metro
Dah baca? nak tengok video pulak? hah jom layan video dibawah ni..



NH: terima kasih pada korang yg membacanya.. bukan niat Nh nak menakut-nakutkan korang tapi hanya sekadar berkongsi cerita dan Nh tidak menggalakkan korang mempercayai khurafat dan tahyul.. anggaplah kisah yg dipaparkan ini sekadar hiburan sahaja.. terima kasih...

26 ulasan :

AMALINA YAAKUB berkata...

rugikan mall besar2 terbengkalai macam tu no wonder banyak benda2 halus dalam tu sebab tak da org.. seram.. kalau baca malam2 ni sure tak boleh tidur ni..

Ahmad Zaki berkata...

Assalamualaikum.....

Kisah ini pernah saya baca dalam Majalah Mastika. Benarlah bahawa bangunan yang dah lama ditinggalkan akan didiami makhluk halus seperti jin dan syaitan. Ditambah lagi dengan manusia yang menjadikan tempat sebegitu sebagai "pusat persinggahan" bagi aktiviti penagihan dadah.

Jika para pembaca yang lain membaca kisah-kisah seperti ini, selain daripada menganggap ianya suatu hiburan, jadikanlah juga sebagai satu pengajaran bagi menilai baik dan buruk sesuatu perbuatan.

Jika leka dan khayal dengan hal-hal dunia, maka syaitan akan mengambil kesempatan atas kelalaian manusia dengan menyesatkan dan merosakan fitrah serta fikiran manusia.

Sis AI berkata...

Perghh.. Meremang bulu roma! Hmm, Alhamdulillah, stakat ni tak prnh pulak bnda2 ni jdi dlm hidup, dan hrap djauhkan.. Apapun, boleh jdi jugak tmpt syaitan.. Atau puak2 jin yg singgah shopping kat situ. Ish, tkutnya.. Klu byangkn balik, msti pelik tgk muka pngunjung lain.

Cik Pensil berkata...

rase seram pulak baca citer ni.. nanti malam mesti susah tido >_<

Tanpa Nama berkata...

Aq security kt bwah jmbtan jga kemayan city , 2 pondok je kt stu jga jgan owg curi besi ade gak lori masuk.. X de pape pun siap msuk dlam yg dh brlubang2 dgan pnuh air..

Tinta Lana berkata...

Salam nasir :)

Berbanding dua cerita sebelum ni, yang ni lana pernah baca. hehe.

Rugi, bangunan sebenar ini terbiar usang. Tapi melalui video tu, sekelilingnya boleh kata ada jalan utama ek?

nasir hamzah berkata...

Terima kasih pada yg sudi komen entry ini.. Lana, kawasan banggunan ni memang ditepi jalan utama, boleh dikatakan jalan ni sentiasa sibuk.. jom lah turun jb sekali sekala..hehe

Tinta Lana berkata...

InsyaAllah..kalau arah selatan,paling jauh lana smpai, tu, segamat nun,hehe. JB tak smpai pun lgi,hehe. Adik lana blajo kt sana.

Nas memang asal JB ke? Kalau lana pi, leh bawak lana jenjalan kan?hihihi, tak malu betoi,suke hati aku je,hahaha

Ahmad Zarin berkata...

takutnyaaa.... kalau aku bawa teksi malam2 takkan aku lalu kat sini...hu hu... pusing jauh-jauh pun tak per..

nasir hamzah berkata...

lana, nasir memang asal jb, boleh jer lana kalau nak nasir bawakkan jalan ke jb ni.. tapi bawaklah kawan yer..huhu

dyabunga berkata...

tak sanggup nk tgk video tu..seram..hihi

nasir hamzah berkata...

takda apa lah dya,cume video kawasan luar banggunan tu saja.bukan apa pun..hehe

Boni JLL3 berkata...

pergh..memang manakutkan

ziEma Ghazi berkata...

seram wei entry ni...haih..

nasir hamzah berkata...

ye memang menyeramkan..

Tanpa Nama berkata...

Ari2, lalu bangunan tu bila nak blik umah, my house blakang bangunan kemayan city tu aja, tingkap bilik poun menghala kesitu, takder apa2 pulak, tp bangunan tu memang besar dan gelap la, harap kerajaan negeri bwat sesuatu. Nasib betyl2 di depan dan blakangnya jalan besar, kalau tepi hutan x tau la. . Hehehehe. . Jgn biarkan hidup anda diselubungi misteri. .

Tanpa Nama berkata...

Alopp brader... hehe jgn mrh ye... tmpt ni xslh dh jd tmpt mat gian.. sume mozek besi2 dh kna kopek... nk jual kt bsi brukk... dptla diorg wet wt bli brg2 haram 2... ish2 lg trokk dri hntu jembalang...

fiqa syafiqah berkata...

aku dh lalu dah kat kmayan city ni...seramm jgak rsanya...dh usang bangunannya...macam rumah hantu real...kalah rmh hantu kat jpun...huhuhuhu....

Tanpa Nama berkata...

Wow, this piece of writing is nice, my younger sister
is analyzing such things, therefore I am going
to inform her.
my website: couponsmyway

Tanpa Nama berkata...

pusing kat angsana je

el wanz berkata...

ok..cerita yang cuba di sampai kan tak membosankan..like

el wanz berkata...

ok..cerita yang cuba di sampaikan tak membosankan

Tanpa Nama berkata...

cam be je

Tanpa Nama berkata...

sayang bangunan besar2 terbelangkai..
kan bagus kalau diusahakan balik..

ada seorang ustaz pernah berpesan:
"jin itu makhluk Allah manusia pun makhluk Allah juga..tapi ingat mnusia nie kalifah jadi jgn biarkan jin yang menguasai..tugas jin itu menyesatkan jd jgn pula manusia ini disesatkan..manusia ini berkongsi dunia dengan jin, suka atau tak suka manusia kena percaya jin ini wujud cuma tak nampak..jin ini sebenarnya lemah cuma dia jadi kuat sebab kita lemah takutkan dia, tapi kalau kita kuat dia pula yang takutkan kita mcm manusia juga.."

Tanpa Nama berkata...

ya allah moga di jauhkan dr bende2 ni..amiin...skng tgh buat projek mall semula n buat hotel.....

Arumi Nirwana berkata...

InsyaAllah pembukaan rasmi pada 28 Nov 2017....Kemayan City ditukar nama baru, Paradigm Mall. Jadi lepas ni takde lagi cerita seram ye.

PERHATIAN

Cerita hantu dan kisah-kisah seram di Blog Nasir Hamzah ini adalah sekadar hiburan semata-mata. Penulis blog tidak menggalakkan kepercayaan kepada tahyul dan khurafat. Anggaplah kisah-kisah seram ini sekadar hiburan untuk anda semua.. Ribuan terima kasih diatas sokongan yg anda berikan. Sila berkunjung kembali..